Hoe schrijf je een gedicht?

Gedichten schrijven is niet moeilijk. Om een gedicht structuur te geven kan je verschillende technieken toepassen. Rijmen is maar een manier. Er zijn echter heel veel gedichten die niet rijmen. De beste dichters maken heel handig gebruik van rijm, maar menige goede dichter rijmt juist helemaal niet graag. Versvormen zijn ook handig om je gedicht structuur te geven. Als je eenmaal weet hoe het moet, gaat dichten vanzelf.Eigenlijk wordt een gedicht vaak mooi als het recht uit je hart komt, maar ja, ook dat is niet helemaal waar want ook vrolijke gedichten waar helemaal geen gevoelige zaken aan te pas komen, kunnen heel goed in de smaak vallen.

Er zijn veel versvormen die dichters gebruiken om hun gedicht vorm en structuur te geven. In deze workshop leer je aan de hand van beroemde dichters wat een haiku is, een sonnet en het vrije vers en gaan we aan de slag met alliteratie. Door meer over rijmstructuren en versvormen te leren vergroot je je mogelijkheden tot het schrijven van een mooi gedicht. Maar meer nog dan de techniek gaat het om de kleur en het ritme van de taal en die ontstaat door veel oefenen, lezen en nog meer oefenen. Aan het eind van deze workshop heb jezelf een gedicht geschreven en feedback ontvangen van de docent en de andere deelnemers.

 

Kikker

Er zit een kikker in mijn keel

Een hele bange 

donkergroen

En steeds als ik vooruit wil

dan kwaakt hij trillend kikkedril

Zijn priemend zwarte oogjes 

kijken steeds in het rond

En daarom komt het tussen ons

wat aarzelend van de grond

 (eerste couplet uit Kikker: ‘Bewoon mijn jas’, N.J. Murre 2013)

Datum en tijd:

Vrijdagen van 10.00 tot 14.00 nader te bepalen

Opgave en kosten: 95,00  Euro (inclusief een bakje leut in Leuth, goed verzorgde lunch en schrijfmateriaal)

Geïnteresseerd in deze leerzame en uitdagende workshop? Meld je dan aan via njmurre@live.nl of 06-14825202. Na aanmelding ontvang je een inschrijfformulier met een aantal vragen over jou en je (mogelijke) schrijfervaring. Neem voor de eerste bijeenkomst je laptop, tablet of pen en papier mee. Wat jij zelf prettig vindt om te gebruiken bij het schrijven.